BERAYA DI SARAWAK

Friday, September 25, 2009

Tahun nie aku pilih nak beraya kat sarawak..lagipun dah tahun akhir nie nak gak beraya kat perantauan..bleh beraya ngn kawan2 kat cni..nak plak sejak jadi single nie...heheheh...ok, nak ckp pasal beraya kat sarawak nie memamng best..memang adventure..1st day raya aku & geng2 aku bersalam kat bilik tv jer..huhuhu..sadis tul..nasib kwn aku jiman ada beli kek lapis..memang sedap kek tue sebab ada coklat cadbury dlm dia..terasa la gak cam beraya..sedihnyer....2nd day plak kami gi beraya umah lecturer yang len...mlm tue kami tgk wayang final destination 3D..sempat lagi tue..hehehehe...
masa raya ke3 kami gi 3 buah umah jer tapi dari pagi sampai ke malam...pelik kan???? sebab nak gi umah tue amik masa 3 jam..dengan sangkut nak tunggu feri lagi nak sebrang sungai yang besar tue...nak pegi jer beratur 1 jam..masa blik plak 3 1/2 jam...fuh..memang menguji kesabaran tul..hehehe...tapi tue ar pengalaman..raya kali nie paling jauh aku berjalan..hehehe...paper pun memang best beraya kat sarawak nie...try ar beraya kat cnie...bleh makan banyak sangat kek lapis...macam2 ada...cantik-cantik plak tue...

HUJAN FEAT RAIHAN - SALAM AIDILFITRI AYAH DAN BONDA


Lagu nie memang best & sedih giler..nak plak time beraya kat perantauan cam aku nie..lagi la sedih..sapa2 yang nak download lagu nie aku bagi link kat bawah nie..try ar download...memang best...
Lagu ini mengisahkan tentang keinsafan seorang anak terhadap ayah dan ibunya yang bersusah payah menyediakan persedian di hari raya demi membahagiakan anak-anak mereka. Namun di sebalik kegembiraan anaknya menyambut hari raya dengan baju baru dan sebagainya, kedua ibu bapanya terpaksa berkorban untuk mencari wang dalam menyediakan kelengkapan raya. Setelah dewasa barulah si anak memahami bahawa betapa peritnya ayah dan ibu berkorban demi melihat anak-anak yang tersayang bergembira di hari lebaran. Walau apa pun cara yang dilakukan untuk membalas jasa orang tuanya, ia tidak mampu membayar segala titik peluh yang telah dikeluarkan olah si ibu dan ayah. Hanya doa dan harapan moga Allah sahajalah yang berkuasa membalas segala pengorbanan ibu bapanya.

Lirik: Salam Aidilfitri, Ayahanda dan Bonda

Terkenang di ketika itu
Ku dimanja dan disayangi selalu
Apa saja kemahuan diri
Akan cuba dipenuhi

Walau hidup dalam kesukaran
Kau kan cuba untuk membahagiakan
Demi anak-anak yang tersayang
Kau berdua kan berkorban

Tetapi baru ku sedari
Tidak mungkin kan terbalas budi
Pengorbanan mu tiada ternilai
Hanya tuhan kan membalasnya

Salam Aidilfitri
Ayah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti

Pabila menjelang lebaran
Baju baru kan disediakan
Walau mungkin kami tak mengerti
Keperitan saat itu

Namun wajahmu terus bercahaya
Oh sucinya kasih sayang itu
Di bibirmu kan menguntum senyum
Andai anakmu bahagia

Salam Aidilfitri
Ayah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti
Di Aidilfitri, di Aidilfitri...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Wednesday, September 16, 2009


Selamat hari raya aidilfitri aku ucapkan untuk semua...maafkan semua kesalahanku yang telah banyak aku wat...walaupun tahun nie aku blik kampung, tapi aku akan slalu teringatkan kampung..mak,abah n sanak saudara, aku ucapkan selamat menyambut hari raya...berhati2 di jalan raya...

PENGORBANAN SEORANG AYAH.....

Tuesday, September 15, 2009


Suatu ketika, ada seorang anak perempuan yang bertanya
kepada ayahnya, tatkala tanpa sengaja dia melihat ayahnya sedang mengusap wajahnya yang mulai berkerut-merut dengan badannya yang terbongkok-bongkok, disertai suara batuk-batuknya.

Anak perempuan itu bertanya pada ayahnya : "Ayah, mengapa wajah ayah kian berkerut-merut dengan badan ayah yang kian hari kian membongkok ?" Demikian pertanyaannya, ketika ayahnya sedang berehat di beranda.

Si ayah menjawab : "Sebab aku lelaki."

Anak perempuan itu berkata sendirian : "Aku tidak mengerti"...

Dengan kerut-kening kerana jawapan ayahnya membuatnya termenung rasa kebingungan.

Ayah hanya tersenyum, lalu dibelainya rambut anaknya itu, terus menepuk-nepuk bahunya, kemudian si ayah mengatakan : "Anakku, kamu memang belum mengerti tentang lelaki." Demikian bisik Si ayah, yang membuat anaknya itu bertambah kebingungan.

Kerana perasaan ingin tahu, kemudian si anak itu mendapatkan ibunya lalu bertanya kepada ibunya : "Ibu, mengapa wajah Ayah jadi berkerut-merut dan badannya kian hari kian membongkok? Dan sepertinya ayah menjadi demikian tanpa ada keluhan dan rasa sakit ?"

Ibunya menjawab : "Anakku, jika seorang lelaki yang benar-benar bertanggungjawab terhadap keluarga itu memang akan demikian."

Hanya itu jawapan si ibu. Si anak itupun kemudian membesar dan menjadi dewasa, tetapi dia tetap juga masih tercari-cari jawapan, mengapa wajah ayahnya yang tampan menjadi berkerut-merut dan badannya menjadi membongkok?

Hingga pada suatu malam, dia bermimpi. Di dalam impian itu seolah-olah dia mendengar suara yang sangat lembut, namun jelas sekali. Dan kata-kata yang terdengar dengan jelas itu ternyata suatu rangkaian kalimah sebagai jawapan rasa kebingungannya selama ini.

"Saat Ku-ciptakan lelaki, aku membuatnya sebagai pemimpin keluarga serta sebagai tiang penyangga dari bangunan keluarga, dia senantiasa akan berusaha untuk menahan setiap hujungnya, agar keluarganya merasa aman, teduh dan terlindung."

"Ku ciptakan bahunya yang kuat dan berotot untuk membanting-tulang menghidupi seluruh keluarganya dan kegagahannya harus cukup kuat pula untuk melindungi seluruh keluarganya."

"Ku berikan kemahuan padanya agar selalu berusaha mencari sesuap nasi yang berasal dari titisan keringatnya sendiri yang halal dan bersih, agar keluarganya tidak terlantar, walaupun seringkali dia mendapat cercaan dari anak-anaknya".

"Ku berikan keperkasaan dan mental baja yang akan membuat dirinya pantang menyerah, demi keluarganya dia merelakan kulitnya tersengat panasnya matahari, demi keluarganya dia merelakan badannya berbasah kuyup kedinginan dan kesejukan kerana tersiram hujan dan dihembus angin, dia relakan tenaga perkasanya dicurahkan demi keluarganya, dan yang selalu dia ingat, adalah disaat semua orang menanti kedatangannya dengan mengharapkan hasil dari jerih-payahnya."

"Kuberikan kesabaran, ketekunan serta kesungguhan yang akan membuat dirinya selalu berusaha merawat dan membimbing keluarganya tanpa adanya keluh kesah, walaupun disetiap perjalanan hidupnya keletihan dan kesakitan kerapkali menyerangnya".

"Ku berikan perasaan cekal dan gigih untuk berusaha berjuang demi mencintai dan mengasihi keluarganya, didalam suasana dan situasi apapun juga, walaupun tidaklah jarang anak-anaknya melukai perasaannya, melukai hatinya.

Padahal perasaannya itu pula yang telah memberikan perlindungan rasa aman pada saat dimana anak-anaknya tertidur lelap. Serta sentuhan perasaannya itulah yang memberikan kenyamanan bila saat dia sedang menepuk-nepuk bahu anak-anaknya agar selalu saling menyayangi dan saling mengasihi sesama saudara."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengertian dan kesedaran terhadap anak-anaknya tentang saat kini dan saat mendatang, walaupun seringkali ditentang bahkan dikotak-katikkan oleh anak-anaknya."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengetahuan dan menyedarkan, bahawa isteri yang baik adalah isteri yang setia terhadap suaminya, isteri yang baik adalah isteri yang senantiasa menemani, dan bersama-sama menghadapi perjalanan hidup baik suka mahupun duka, walaupun seringkali kebijaksanaannya itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada isteri, agar tetap berdiri, bertahan, sepadan dan saling melengkapi serta saling menyayangi."

"Ku berikan kerutan diwajahnya agar menjadi bukti, bahawa lelaki itu senantiasa berusaha sekuat daya fikirnya untuk mencari dan menemukan cara agar keluarganya dapat hidup didalam keluarga bahagia dan badannya yang terbongkok agar dapat membuktikan, bahawa sebagai lelaki yang bertanggungjawab terhadap seluruh keluarganya, senantiasa berusaha mencurahkan sekuat tenaga serta segenap perasaannya, kekuatannya, kesungguhannya demi kelanjutan hidup keluarganya."

"Ku berikan kepada lelaki tanggungjawab penuh sebagai pemimpin keluarga, sebagai tiang penyangga ( seri / penyokong ), agar dapat dipergunakan dengan sebaik-baiknya. Dan hanya inilah kelebihan yang dimiliki oleh lelaki, walaupun sebenarnya tanggungjawab ini adalah amanah di dunia dan akhirat."

Terkejut si anak dari tidurnya dan segera dia berlari, berlutut dan berdoa hingga menjelang subuh. Setelah itu dia hampiri bilik ayahnya yang sedang berdoa, ketika ayahnya berdiri si anak itu menggenggam dan mencium telapak tangan ayahnya.

"Aku mendengar dan merasakan bebanmu, ayah."

Note: Bila ayah anda masih hidup jangan sia-siakan kesempatan untuk membuat hatinya gembira. Bila ayah anda telah tiada, jangan putuskan tali silaturahmi yang telah dirintisnya dan doakanlah agar Allah selalu
menjaganya dengan sebaik-baiknya. Amin."

BAJU BARU AKU.....

Friday, August 28, 2009











Ha, tdi aku gi shoping kat The Spring, Kuching...best giler..ada sale baju berjenama...baju renoma lagi tue...so aku pun beli la coz mak aku slalu complent yang baju aku semua warna lusuh2..tpi aku rasa warna yang aku beli ni pun sama gak...hahahahaha....banyak gi baju yg best2..jeep, santa barbara,piere cardin,veletino rudy and byk lagi la...bleh la aku wat baju raya..hehehehe...so pasni ada la aku baju bru...heheheh...shoping kat Kuching nie slalu sgt ada sale x mcm kt Kedah..aku rasa la...susah sgt nk dpt sale yg best2...aku sugest sapa yg nk barg berjenama dtg ar Kuching....heheheh....

HAPPY BIRTHDAY FARID>>>>>

Wednesday, August 26, 2009


Selamat hari jadi yang ke-23 farid....huhuhu..hari ni aku dh cukup 23 thun..sepanjang 23 tahun nie byk sgt pengalaman hidup yang aku tempuhi..semua tue aku xleh nak lupa...and yang paling aku susah nak lupa nie yang da latest..huhuhu..paham2 jer la kan....huhuhu..malas aku nk citer pasal kes putus cinta aku...tahun lepas aku happy sgt sbb aku ada 'die'...xla rasa boring..tahun nie boring giler...aku dok blik jer..xkuar mana2 pun...mlm nie plak buka posa kat masjid...kira besday aku kali nie dok kat blik jer lah...aku dpt call free 1 week tp aku xtau nak call sapa..huhuhu..thun lepas aku gayut sampai xtutup hs..tahun nie xbebunyi plak has aku...huhuhu...xper lah...pa bleh wat..pengalaman hidup...aku harap pasni aku akn jadi lebih matang...thankz for all my friend yang wish kat aku...makacih byk2.....i love all my friend.........

AKU BUKAN SUPERMAN......!!!!!!!!

Tuesday, August 25, 2009


Aku bukanlah Superman
Aku juga bisa nangis
Jika kekasih hatiku
Pergi meninggalkan aku
Ayahku selalu berkata padaku

Laki-laki tak boleh nangis
Harus s’lalu kuat, harus s’lalu tangguh
Harus bisa jadi tahan banting

Tapi ternyata sakitnya cinta
Buat aku menangis

Ayahku selalu memarahi aku
Jika jatuh air mataku
Kata ayah s’lalu air mata itu
“Adalah tanda kelemahan”
Tapi ternyata air mataku
Ternyata jatuh juga

Ayahku tersayang maafkanlah aku
Jika aku masih menangis
Masih belum bisa menjadi seperti
Apa yang ayah s’lalu mau
Kita berjanji tuk tidak lagi
Menangis karna cinta

Aku bukanlah Superman
Aku juga bisa nangis
Jika kekasih hatiku
Pergi meninggalkan aku

KATA-KATA PERANGSANG BUAT DIRIKU......

Saturday, August 22, 2009



"Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu."

(Imam Nawawi)

"Membiarkan orang lain sahaja yang bermotivasi dalam memperolehi pahala bukanlah sifat orang beriman. Jangan biarkan kata-kata negatif orang terhadap sesuatu yang baik untuk akhirat anda, membantutkan semangat. Jadikan ia pendorong dan motivasi..."

(Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman)

BROKEN HEART

Wednesday, August 19, 2009

Sometimes I ponder about what will come next
Where will my life turn when it seems to stall?
When is the next time I will smile again?
and how will I get up, should I fall?
Happiness fills me with a touch of sadness.
By that I mean I know it can't last.
Beauty decays, laughter subsides
When will the stones be cast?
Tragedy can be measured
by the amount of happiness taken away
Elusion is our only protection
As we fall victim to its prey
So when I've reached a fork in life's road
and the choices are many or few.
I follow the one that leads away from misfortune
Thats all I can really do
When life is good
You have to hold it in your hand
You have to close your eyes
You have to breathe it in!
Happiness may end
While tragedy begins
Today is the beginning
Is tomorrow the end?

PUTUS CINTA LAGI....

selepas 2 tahun aku pertahankan hubungan aku tapi last2 jadi cmni plak...aku sedih sgt xtau nak ckp cmner lagi....semua bermula bila dia jugde famly aku yang dia rasa fmly aku xleh nk tima dia padahal hakikatnyer adalah yang sebaliknya...dia tlah citer benda yang xbtl tue kat famly dia and famly dia xleh nk tima aku lagi...pastue yang paling menyakitkan hati dia telah pasang laki lain n telah jatuh cinta ngn laki tue...aku tau pun dari kawan dia..memang menyakitkan hati...dulu dia suh aku setia tpi last2 dia yang wat aku cmnie...mmg UNFAIR!!!! tapi pas aku citer kat mak aku psal semua nie, mak aku ckp tinggalkan dia n jgn conact dia lagi..memang aku sedih tapi nie lah yang mak aku ckp...walu cmner skalipun cinta aku kat dia tapi semua nie xkan dapat jadi cm dulu blik..aku perlu lupakan dia...aku rasa mak aku tau mana yang terbaik untuk aku..salah aku gak sebab dah cinta sorg pompuan sampai cm2 skali...tapi apa bleh wat...ni lah salah aku sendiri dalam percintaan...and sekarang aku perlu hidup tanpa dia and terpaksa lupakan dia..bukan terpaksa lagi dah tapi mesti lupakan dia...aku nak mulakan hidup baru tanpa dia..tapi dia tetap ada dalam ingatan ku sebagai kenanganku yang silam...maafkan ku kasih sebab xdapat nak tunaikan semua yang ku janji..inilah takdir kita and kita terpaksa tima semua nie...famly mu dan fmly ku dah wat keputusan...sampai cni jer beakshirnya hubungan kita....selamat tinggal SAYANG.......

PRAKTIKUM OH PRAKTIKUM

Friday, July 17, 2009

huh....this is my 1st week for my 2nd internship...everything is going fine..i hope i will success for my last internship...today i was entered my class with observation from my supervising teacher..everything is good but my time management is very poor. coz lack of time, i need to rush..huhhuhuhhuu..i'm very sad with this situation...lagipun class nie awal2 pgi.......so, lmbt la nk prepair utk lab...i hope i can improve my time management...huhuhuhuhu..gamabte....

TRANSFORMERS..5 STARS!!!!!!

Friday, June 26, 2009


Citer nie memang best..semalam aku dah gi tgk...bukan nk kata la...action from begining until the end..non stop...best sgt...siap OPTIMUS PRIME mati the hidup balik...rupa-rupanya THE FALLEN tue pun salah sorg dari 7 PRIME zaman dulu2nyer...dia yg jahat...tapi yang best, ada byk pertambahan robot...siap ada superbike lagi...memang best sgt2....ada robot tua JET FIRE siap bergabung ngn PRIME lagi...peh..memang best..tapi dlm citer nie dia byk bagi penekanan kat PRIME & BUMBLE BEE..yang IRONHEAD & medic tue xbyk sgt...BUMBLE BEE memang kuat giler bila dia tukaq ke mode perang...so, sapa yang belum tgk, cepat2 la pergi tgk...memang best giler...TRANSFORMERS 3 kuar tahun 2011....xsabar nak tunggu....

SELAMAT PENGANTIN BARU.........

Wednesday, June 24, 2009

Cuti mid sem aritue 2 orang kawan aku yang baru melangsungkan perkahwinan depa...buat FARAH, DAOH & NEK, SELAMAT PENGANTIN BARU....yang bestnyer, ni la 1st time aku p kenduri kawan aku sendiri yang kawin...hehehehe....ha, DAOH & NEK ni plak, dah la sekelas pas2 laki bini lagi...wa..bahagia...dekat slalu...hehehe...pape pun untuk depa semua aku doakan semoga berkekalan hingga ke anak cucu & bahagia selalu.....

PERFUME ORIGINAL??? TUL KER??

Baru2 nie aku ada beli perfume kat kawan aku..VERSACE BLUE...wangi sgt...kira ok ar...mula2 aku ingat yang ciplak nyer...so aku xmau beli la...tapi dia kata itu yg kilang reject nyer..ala2 reject shop punyer barang la...dia jual RM 80...banyak la jenama terkenal..DKNY, HUGO BOSS, CK, VERSACE, ESPADA, JADORE and mcm2 lagi la...dia ckp barang tue mai dari dubai...tapi tul ker original??? aku musykil nie.....huhuhuhu....

KISAH CINTA 100 HARI

Thursday, May 21, 2009

Salleh dan Salleha sedang duduk bersama di taman kampus tanpa melakukan apapun, hanya memandang langit sementara sahabat-sahabat mereka yang lain sedang asyik bercanda ria dengan kekasih masing-masing.

Salleha : ” Ahhh!! aku bosan. Aku berharap aku juga mempunyai kekasih yang dapat bersama berkongsi waktu denganku. “

Salleh : ” Nampaknya cuma tinggal kita berdua saja yang masih single mingle, masih tidak mempunyai pasangan sekarang.” (keduanya mengeluh dan berdiam beberapa saat)

Salleha : ” Aku ada idea best nie. Kita adakan permainan jom? “

Salleh : “Errr? Permainan apa? “

Salleha : “Ermmmmm… sonang tu bah. Apa kata kau jadi kekasihku dan aku jadi kekasihmu tapi hanya untuk 100 hari saja….. camnerr okay tak? “

Salleh : ” Baiklah… lagi pong aku juga belom ada agenda apa-apa untuk beberapa bulan nie. “

Salleha : ” Lerr… cam tak ikhlas jerr…. nak tak nak??… semangat sikitlah! Hari ini akan jadi hari pertama kita bercouple. Kita ke mana sekarang? “

Salleh : ” Camnerr kalau kita nengok wayang ajerr? Kalau tak salah cerita Love Is Cinta tengah now showing nie….. Ajeb ngan Adha cakap citerr nyerr best tau.. dia orang kasi 4 bintang lagi. “

Salleha : “OK sett!!!…. Jom kita pergi sekarang. Pastu kita gi karaoke yerr… agak-agak kalau kita ajak sama MasPenn ngan Lili tu dia nak tak??? “

Salleh : “Boleh juga…” ( mereka berdua pun pergi menonton, berkaraoke dan Salleh menghantar Salleha pulang selepas itu )

Hari ke 2 :

Salleh dan Salleha menghabiskan waktu untuk berbual dan bercanda di kafe, suasana kafe yang remang-remang dengan alunan muzik yang syahdu membawa hati mereka pada situasi yang romantis. Sebelum pulang Salleh membeli sebuah kalung perak yang berloketkan sebiji bintang untuk Salleha.

Hari ke 3 :

Mereka pergi ke Mall membeli-belah untuk mencari hadiah buat Lady Rye, seorang sahabat Salleh. Setelah lelah berkeliling dalam Mall, mereka memutuskan untuk membeli sebuah jam tangan. Setelah itu mereka beristirehat dan duduk di foodcourt, makan sepotong kuih dan satu gelas jus berdua dan mulai berpegangan tangan untuk pertama kalinya.

Hari ke 7 :

Bermain bowling dengan teman-teman Salleh. Tangan Salleha terasa sakit kerana tidak pernah bermain bowling sebelumnya. Salleh memicit-micit tangan Salleha dengan lembut.

Hari ke 25 :

Salleh mengajak Salleha makan malam di Danga Bay. Bulan sudah menampakkan diri, langit yang cerah menghamparkan ribuan bintang dalam pelukannya. Mereka duduk menunggu makanan, sambil menikmati suara desir angin berpadu dengan suara gelombang bergulung di pantai. Sekali lagi Salleha memandang langit, dan melihat bintang jatuh ( shooting stars ). Dia mengucapkan suatu permintaan dalam hatinya.

Hari ke 41 :

Salleh menyambut ulang tahun. Salleha membuatkan kek ulang tahun untuk Salleh. Bukan kek buatannya yang pertama, tetapi kasih sayang yang mulai timbul dalam hatinya membuat kek buatannya itu menjadi yang terbaik. Salleh terharu menerima kek itu, dan dia mengucapkan suatu harapan saat meniup lilin ulang tahunnya.

Hari ke 67 :

Salleh dan Salleha menghabiskan waktu di Sunway Lagoon. Berjalan sama di The World’s Longest Pedestrian Suspension Bridge, sambil menikmati pemandangan. Naik The Viking, makan aiskrim bersama, dan mengunjungi kiosk permainan. Salleh menghadiahkan sebuah boneka teddy bear besar bermata biru untuk Salleha, dan Salleha membelikan sebuah MP3 thumbdrive player untuk Salleh.

Hari ke 72 :

Pergi ke Suntec City di Temasik. Melihat meriahnya pameran dari negeri Cina. Salleha mengajak Salleh untuk mengunjungi salah satu kiosk “Fortune Telling”. Sang peramal hanya mengatakan “Hargai waktumu bersamanya mulai sekarang” kemudian peramal itu menitiskan airmata.

P.S : Korang jangan pulak besok-besok gi jumpa tukang telek pulak… tang ini cuma buat sedapkan jalan citerr jerr…

Hari ke 84 :

Salleh mengusulkan agar mereka berlibur ke pantai. Pantai desaru kelihatan sepi kerana bukannya waktu percutian bagi orang lain. Mereka melepaskan sandal dan berjalan sepanjang pantai sambil berpegangan tangan, merasakan lembutnya pasir dan dinginnya air laut menghempas kaki mereka. Matahari terbenam, dan mereka berpelukan seakan tidak ingin berpisah lagi.

P.S Lagi : Tang peluk-peluk nie pong… korang jangan pulak nanti serang jebat pasai buat adengan peluk-peluk… sama jugak macam yang kat atas tu… sajerr nak panjangkan citerr…

Hari ke 99 :
Salleh memutuskan agar mereka menjalani hari ini dengan bersantai sambil berputar-putar tanpa arah tujuan keliling bandar dan akhirnya duduk di sebuah taman.

1520hrs

Salleha : ” Aku haus. Rest kejap okay. “

Salleh : ” Tunggu disini, aku beli minuman dulu. Aye nak minum “Green Tea”; You nak minum apa? “

Salleha : ” Biar I saja yang beli. Aye kan penat putar stering keliling bandar hari ini. Sekejap yerr “

Salleh mengangguk. Kakinya memang suka simpul biawak atau cramp kalau lama memandu.

1530hrs

Salleh sudah menunggu selama 10 minit and Salleha masih belum kembali juga. Tiba-tiba seseorang yang tidak dikenali berlari menghampiri Salleh dengan wajah panik.

Salleh : ” Ada apa Cik? “

Orang asing : ” Ada seorang perempuan dilanggar kereta. Rasa-rasanya macam temanmu tadi “

Salleh segera berlari bersama orang itu. Disana, di atas jalan yang panas terjemur terik matahari siang, tergeletak tubuh Salleha bersimbah darah, masih memegang botol minumannya. Salleh segera menelefon ambulan dan langsung mengikut Salleha ke rumah sakit bersama-sama ambulan. Selama 8 jam 10 minit, Salleh tidak senang duduk diruang menunggu bilik kecemasan. Sekejap berdiri… sekejap mundar-mandir.. fikiran Salleh bercelaru. Seorang doktor keluar dengan wajah penuh penyesalan.

2353hrs

Doktor Zuhana : ” Maaf, tetapi kami sudah cuba melakukan yang terbaik. Dia masih bernafas sekarang tapi Yang Maha Kuasa akan segera menjemput. Kami menjumpai surat ini dalam kocek bajunya. “

Doktor Zuhana memberikan sekeping surat yang terkena percikan darah kepada Salleh dan Salleh segera masuk ke dalam bilik rawatan untuk melihat Salleha. Wajahnya pucat tetapi kelihatan damai. Salleh duduk disisi pembaringan Salleha dan menggenggam tangan Salleha dengan erat. Untuk pertama kali dalam hidupnya Salleh merasakan torehan luka yang sangat dalam di hatinya. Butiran airmata mengalir dari kedua belah matanya. Kemudian dia mulai membaca surat yang telah ditulis Salleha untuknya.

Sahabatku Salleh…
Ke 100 hari kita sudah hampir berakhir. Aku menikmati hari-hari yang telah ku lalui bersamamu. Walaupun kadang-kadang kau buat derk dan tidak dapat ku membuat telahan, tetapi semua perkara itu telah membawa kebahagiaan dalam hidupku.

Aku sudah menyedari bahawa kau adalah jejaka yang berharga dalam hidupku. Aku menyesal tidak pernah berusaha untuk mengenalmu lebih dalam lagi sebelumnya.

Sekarang aku tidak meminta apa-apa, hanya berharap kita dapat memanjang hari-hari kebersamaan kita. Sama seperti yang ku ucapkan pada bintang jatuh malam ( shooting stars ) itu di pantai, Aku ingin kau menjadi cinta sejati dalam hidupku. Aku ingin menjadi kekasihmu selamanya dan berharap kau juga akan berada disisiku seumur hidupku. Salleh, aku sangat sayang padamu.

GURU PEMBINA NEGARA BANGSA.....HAPPY TEACHER's DAY...

Friday, May 15, 2009


The date 16th of May has been chosen as Teachers’ Day because it was during this date in 1956 that the Federal Legislative Council gave its approval for the proposals in the Education Committee Report to be endorsed as the national education policy of this country. The document is also known as the Razak Report and has since been the National Education Policy.

Teacher’s Day Objectives
  • Emphasize on teachers’ role in nation building (including integration and unity), national development and community service.
  • Draw the attention of parents, students and the public to the pertinent role of teachers in our Malaysian community.
  • Foster the feelings of professional unity and goodwill amongst teachers.
  • Enhance the teaching profession and stature in the community
  • Provide opportunities for teachers to further develop their competence through seminars, conferences and other similar meetings organized for Teachers’ Day
  • Assess objectively the role of teachers based on Malaysian landscape and undertake measures that ensure the role will be effective.
This special day is just around the corner and it brings back many memories especially for the coming Teacher's day. I can still remember some of the names of my teachers because of the impact that made on me when I was at school few years ago. However , it is sad a thing to note that the many teachers do not get the same respect as the teachers from the old days. There are the good and not so good teachers currently and a lot have to be said about the way students are being taught now. Students now should learn to respect and love their teachers......there are many many good teachers out there . Don't put all of them in the same basket together with the few not so dedicated ones who just teach of the sake of having a job . In life ....nothing is perfect! As for all my old teachers from the SK BEDONG & SMKA SIK .....I thank you sincerely for all the fond memories that I have from my school days.

This year's theme is "Guru Pembina Negara Bangsa". Here I would like to wish all Malaysian teachers Happy Teachers' Day.

ATTACKING PHILOSOPHY

Wednesday, May 6, 2009


Chelsea got some degree of reward for the team display, but it would have been better to have scored. That means that although it is very difficult for any team to come to Stamford Bridge and win, Barça can still advance with a score draw. They are a team which wants to attack and play to win all the time, so I think they won't change their game plan. CHELSEA WILL WIN!!!!!!

PPSMI lagi.........

Tuesday, May 5, 2009


Laporan Persidangan Meja Bulat PPSMI sebelum ini merumuskan tujuh cadangan untuk dipertimbangkan kerajaan dalam membuat keputusan mengenai masa depan PPSMI, iaitu:

  • Meneruskan PPSMI seperti sedia ada;
  • Menggunakan bahasa Melayu atau bahasa ibunda pada peringkat sekolah rendah tetapi meneruskan PPSMI di sekolah menengah;
  • Memulakan PPSMI dari Tahun Empat hingga sekolah menengah;
  • Menggunakan bahasa Melayu atau bahasa ibunda di sekolah rendah dan digunakan sepenuhnya di sekolah menengah;
  • Penggunaan bahasa pengantar untuk Sains dan Matematik ditentukan oleh sekolah;
  • Penggunaan bahasa Melayu atau bahasa ibunda pada Tahun Satu hingga Tiga, diikuti dwibahasa pada Tahun Empat hingga Enam; dan
  • Penggunaan bahasa Inggeris sepenuhnya di sekolah menengah atau memansuhkan mata pelajaran Sains pada Tahun Satu hingga Tiga tetapi mengajar Sains dalam subjek lain.

ST12 - JANGAN PERNAH BERUBAH


Lagu nie beast gak coz lepas aku dengar lagu 'Jangan'
kumpulan nie, aku cuba cari lagu die yang lain...
memang best gak lagu2 die...lagu nie tangkap lentok la...t
angkap jiwang..seswai bagi sapa2 yang layan lagu jiwang...





Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya

www.4shared.com/file/48251158/a9a59db6/ST12-Jangan_Pernah_Berubah.html
www.ziddu.com/download/2398290/St12_-_Jangan-pernah-berubah.mp3.html

X-MEN ORIGINS: WOLVERINE

Sunday, May 3, 2009


Citer nie memang best...lagipun sebab aku minat sgt ngn wolverine nie...aku baru jer gi tgk semalam..best citer nie coz baru aku tau cmner dia dapat power dia tue...asalnya dari tulang jer pastue ada org operate dia masukkan adamantium...part yang best bila Gambit ada..peh..memang best giler tgk watak gambit..rileks jer...hehehehe..tapi yang tak logiknyer, wolverine ngn abang dia xpenah tue...dari kecik depa besar pastue xtua-tua...stat dari perang saudara kat US smpai la perang vietnam...bleh ker cmtue? hehehehe....

THANKZ MY LOVE>>>

Sunday, April 26, 2009


Thankz my love becoz always be at my side during assignment progress. I really appreciate that..thankz again my love and please forgive me for hurting your heart....I wish you can get dekan for this sem...GOOD LUCK...

MINTAK MAAF

Wednesday, April 22, 2009

Minggu nie aku busy sangat sampai nk update blog aku pun xsempat because i have a lot of assingment to do. Due date pun dah dekat...tinggal lagi 5 ari jer lagi...huhuhu...i wish i can finish all my assingment ASAP....InsyaAllah...

CHELSEA (4) VS LIVERPOOL (4) Agt= 7-5

Wednesday, April 15, 2009



Yes!!!! Akhirnya chelsea menang!!! Memang game yang paling best penah aku tengok..8 gol dalam satu game..memang laju abis depa main..memang nervous giler...nak plak liverpool boh gol lu 2 biji pastue baru la chelsea balas masa 2nd half..pastue chelsea boh jadi 3-2..aku ingat dah menang dah tapi liverpool boh plak lagi 2 biji..jadi 4-3..last2 lampard jadi penyelamat untuk kedudukan selesa chelsea...so, pasni chelsea maybe jumpa MU or Arsenal..tue pun klu depa menang la..pape pun tahniah CHELSEA!!!!! "This eight-goal thriller must rank as one of the all-time European classics"

AWEKZ CUN GILER (SNSD)

video

Chelsea VS Liverpool

Tuesday, April 14, 2009



Pagi esok akan berlangsung satu perlawanan yang penting for my lovely team chelsea vs liverpool..aku rasa chelsea akan menang lagi...lagipun susah liverpool nak tewaskan chelsea nie sebab kelebihan gol kat tangan chelsea...paper pun aku yakin yang chelsea mesti menang...CHELSEA!!!!!!

Falsafah Pendidikan Kebangsaan


Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepadaTuhan. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu, bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara.

Posting????

hari nie aku dah isi borang untuk posting next year...aduh..pening tul pala aku nak pilih state mana yang sesuai....nak dok jauh pun dah 4 tahun aku merantau kat sarwak nie...ingat nak blik dok kat ngn umah aku jer lagi best..senang nak blik kampung..hehehehe....aku,ucop, apit & kakcik dah sepakat pilih penang..aku harap kami dapat satu negeri la...baru best ckit life nie....hihihihi...pape pun hope aku dapat posting kat state yang aku pilih...amin....

Masihkah Kau Ingat

Monday, April 13, 2009

Masihkah kau ingat
Pada waktu itu sekuntum bunga mekar
Kuselit ke rambutmu

Masihkah kau ingat
Ia menjadi mimpi dan menjadi rindu
Masihkah kau ingat

Masihkah kau ingat
kita berlari-lari di kaki langit mencari pelangi
lalu hujan turun kita basah bersama

Masihkah kau ingat
Masihkah kau ingat

Masihkah kau ingat
sekuntum bunga itu
Ditapak tangan ini
Ia menjadi layu
Lalu kugengam ia menjadi debu
Masihkah kau ingat
Masihkah kau ingat

Masihkah kau ingat
kita berlari-lari di kaki langit mencari pelangi
lalu hujan turun kita basah bersama

Masihkah kau ingat
Masihkah kau ingat

Masihkah kau ingat
sekuntum bunga itu
Ditapak tangan ini
Ia menjadi layu
Lalu kugengam ia menjadi debu
Masihkah kau ingat
Masihkah kau ingat

Masihkah kau ingat

BINA INSAN GURU (BIG)

Monday, April 6, 2009


On 6th April 2009, we will be having our BIG at Camp Alapong, Lundu. This event is more or less similar to that of Outdoor Education, except for the LDK part. We will be having lots of time in LDK. Also to mention that we will retrieve the leaf pack at the river.

IPTARIAN DEAKINs



IPTARIAN DEAKINs is all about IPTAR Deakin friends, social networking, and connecting with them. When you see someone you want to talk to, add them as your friend. This will allow you to see their complete profile and send them private messages. So add all your friends... and then invite more of our other friends! The bigger the IPTARIAN DEAKINs community we have, the better it is for all of us. http://ideakins.ning.com

Newcastle United 0-2 Chelsea


Fabricio Coloccini's error on 56 minutes allowed Frank Lampard to poke the ball through to Nicolas Anelka, and when his chipped shot came back off the woodwork, Lampard headed into the empty net.Having established a lead, Guus Hiddink's side settled into a comfortable rhythm, retaining possession and making their hosts chase the ball.Florent Malouda increased the advantage in the 65th minute with a close-range finish from Lampard's pass.

Najib Angkat Sumpah Esok!!!

Thursday, April 2, 2009


Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan supaya istiadat mengangkat sumpah jawatan Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri diadakan jam 10 pagi esok di Istana Negara, kata Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan. Dalam satu kenyataan dikeluarkan malam ini, Mohd Sidek berkata, Tuanku Mizan berkenan supaya Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bersama-sama Najib menghadap Seri Paduka jam 10 pagi ini untuk Abdullah menyerahkan surat melepaskan jawatan Perdana Menteri dan memohon perkenan melantik Najib sebagai Perdana Menteri yang baru. Beliau berkata, Perdana Menteri memaklumkan kepada mesyuarat Jemaah Menteri, semalam bahawa Seri Paduka sudah memberi perkenan itu ketika beliau menghadap Seri Paduka sebelum mesyuarat mingguan Kabinet. "Yang di-Pertuan Agong juga sudah memberi perkenan supaya Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia oleh Najib sebagai Perdana Menteri diadakan pada jam 10 pagi, Jumaat, 3 April 2009 di Istana Negara," kata kenyataan itu.

Berkahwin Kurangkan Risiko Nyanyuk. Betul ker?

Wednesday, April 1, 2009


Berkahwin dapat mengurangkan risiko mengalami penyakit Alzheimer apabila satu penyelidikan baru menunjukkan mempunyai pasangan pada pertengahan usia, dengan individu yang mempunyai pasangan berisiko kurang 50 peratus untuk mengalami nyanyuk. Kajian selama 21 tahun menekankan risiko tinggi menghadapi masalah ingatan dan kognitif bagi semua individu yang keseorangan, sama ada bujang, bercerai atau kematian pasangan. Namun, kajian Sweden yang dibentangkan di Persidangan Antarabangsa mengenai Penyakit Alzheimer di Chicago, baru-baru ini, membuktikan secara khusus bahawa berkahwin dapat mengurangkan risiko nyanyuk. Orang bujang tidak sepatutnya bimbang - terdapat banyak cara mengurangkan risiko nyanyuk yang tidak membabitkan perkahwinan. Bukti terbaik ialah mengamalkan cara pemakanan Mediterranean, kerap bersenam dan tidak merokok

No Reason To Fear English

WHY are people still trying to stop the teaching of Maths and Science in English after all these years?
Interestingly, those making noise are not involved in education. These people claim we will lose our Malay language just because we change the medium of instruction in two subjects.
This can never happen. After all, we did not lose the Malay language, even after 100 years of British rule, so how can changing the medium of instruction in two subjects make us lose the Malay language?
I grew up studying most subjects in English. My friends — Indians, Sikhs, Malays, Chinese — never had any problem mixing around with each other, and never bothered about race. There was a strong bond among us because we spoke a common language — English!
I am now teaching in a primary school in a rural area and I see my fellow Maths and Science teachers teaching in English without any problems.
The children enjoy learning and, in fact, speak more English than they did before. They surf the Internet together and cooperate in projects although they are just in primary school.
I really don’t understand why people are against the English language.
Perhaps they want to keep the elite in the city forever elite, and the rubber tappers in the rural areas forever rubber tappers.

GUA NIAH

Tuesday, March 31, 2009





Gua Niah, aku dah pegi 2 kali dah semenjak aku kat miri nie...memang best tapi letih giler...kena jalan sampai 8km lebih (pergi n balik). tapi tempat dia memang cantik..nie aku sertakan kenangan aku kat gua niah..kepada yang belum pergi gua niah, cuba la datang cni...yang paling best ampa dapat tgk tengkorak n tulang rangka orang zaman neolitik (klu xsilap aku la) hehehe...adios....

Taman Negara Lambir




ha, tempat nie memang cantik abis...nie 1st time aku tgk depan mata air terjun yang can tik camnie...dah tue plak dalam giler...air dia warna hijau..according life guard yang kejer kat situ, dia cakap kat tempat tue dulu ada girl yang mati n pas girl tue mati disusuli plak dengan kematian 4 orang lelaki..xtau la betui ke tak citer tue...tapi pape pun, kat miri memang best..bagi aku la tapi kos hidup kat cni memang tinggi nk compare kat tempat len especially KEDAH...

WWW.LISTEN2QURAN.COM