KECUAIAN ORANG LAIN, IBU DAN ANAK DIRAWAT DALAM ICU

Wednesday, June 30, 2010



Kat sini aku nak story ckit tentang perkara yang dialami oleh family aku...di atas kecuaian kakitangan KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA, HOSPITAL LANGKAWI, sekarang nie kakak and anak yang baru dilahirkannya sedang dalam keadaan kritikal....doktor cakap keadaan kakak aku sekarang nie 50/50....sedih tul bila aku dengar...tapi bila aku tau cerita yang sebenarnya, lagi la aku rasa sedih..sedih sangat..rasa geram pun ada...atas kecuaian kakitangan KKM, nyawa meraka jadi taruhan...kisah die cmni, kakak aku nak melahirkan baby baru pada 28 Jun 2010...tapi xsempat nak dibawa ke hospital..so, depa call la ambulans datang umah...ambulans pun datang la dengan kekuatan anggota seramai 4 orang nurse....masa depa sampai, depa kata xsempat nak bawak ke hospital & depa suh lahirkan jer baby tue kat umah...then, depa pun wat2 pandai la sambut baby..jadi bidan la kunun...tpi, bila baby kuar, baby tue ada problem...

So, nurse2 nie dah glabah la...depa bawak baby tue naik ambulans terus ker hospital...yang kakak aku plak, depa tinggal cam2 jer...ngan 3 orang nurse....pas hantar baby, baru depa mai blik amik kakak aku....yang geramnyer, naper la depa xbawak kakak aku n baby die tue skali....masa depa bawak baby ke hospital, nurse yang tinggal kt umah tue, baru nak gelabah coz uri (klu kita blajar sc dikenali plasenta klu xsilap) xkuar n still kt dalam perut kakak aku...ha, kt cnie ada lagi kecuaian yang depa wat..

Nurse yang tinggal kt umah time tue bleh plak wat2 pandai nak kuarkan uri dri perut kak aku...depa robek cmner ntah tiba2 sampai bleeding teruk..darah kuar banyak giler...sampai lecah tilam tue ngan darah kakak aku...sampai kakak aku pengsan...punyer la teruk....bila ambulans dah sampai pas hantar baby, baru la kakak aku plak di bawa ker hospital...

Bila sampai jer kat hospital & doctor check, kena wat operation ASAP...n baby die plak di hantar ke hospital sultanah bahiyah, alor setar coz hospital langkawi xder tabung oksigen untuk baby tue....(patut ker hospital bandar pelancongan kedah cam2 punyer teruk)....yang sedih sangat kat kakak aku tue, depa terpaksa la wat operation dimana rahim die kena buang...sedih giler...sebab nak selamatkan nyawa die, doc kena wat mcm tue....and sekarang nie badan die dah dimasukkan banyak sangat darah...semalam dah 11 pain darah...pas2 badan die jadi kuning..sebab banyak sangat darah..anak die plak ada kecedaraan ckit kt otak...disebabkan kecuaian nurse yang pegang die masa perjalanan ke hospital...masa tue, ambulans break mengejut and nurse yang pegang anak die tue x kemas and anak die terhantuk...huh..disebabkan kecuaian depa, nyawa ibu and anak dalam bahaya....sedih tul..geram pun ada gak..perkara yang melibatkan nyawa nie patut kena amik serius skit...and doc pun mengaku memang kesilapan nie berpunca dari pihak mereka....apa-apa pun, just tunggu jer lah perkembangan yang seterusnya.....semoga mereka berdua selamat, sihat and pulih seperti sediakala...amin ya rabb....

4 comments:

ღ""`izzA SeNsei`""ღ said...

yed.. sedihnya citer ko yed..
sbr la yed... Tuhan pasti mendengar doa2 kita. Smoga akak & ank sedara ko cpt smboh. Hadapi dgn tenang dan redha. Kuat k...

soffea said...

wohoo.. sedih jugak farid. sebab kecuaian org lain, kite yg terpaksa tanggung akibat. berkaitan ngan nyawa plak tu. and for sure dgn mase depan. huhu.. mmg geram.

tapi takpe la.. semoga semuanya dalam keadaan yg baik, insyaAllah. sabar. redha. tabah. ada hikmah semua nie ;)

Anonymous said...

takt la bile pikir balik..nurse pelatih ke yg diorg hntar??geram2...isy2......

ღ""`izzA SeNsei`""ღ said...

Allah menguji untuk meningkatkan ketaqwaan kita padaNYA. sbr2...

WWW.LISTEN2QURAN.COM